Swedish cinnamon buns / Kanelbullar

Image

Kanelbullar är typsikt svenskt, gott när som helst under dagen, och doftar ljuvligt. Ett tips är att grädda bullarna i höga (dubbla) muffinsformar eller andra höga formar, på så sätt växer dom på höjden.

/

Cinnamon buns is typically Swedish, They’re delicious any time of the day, and they smell wonderful. A tip is to bake them in the oven in muffin thins, in that way they “grow” in height and not only in width. If you haven’t, you really should try them out!

Recipe / Recept

50 g of  yeast / 50 g jäst

2 cups of milk/ 5 dl röd mjölk

0.4 cups of sugar /1 dl socker /

3.5 ounces of butter (room-temperatured) /100 g rumsvarmt smör/

1/2 of teaspoon salt/ 1/2 tsk salt

2 teaspoons of cardamom / 2 tsk kardemumma (kan uteslutas)

about 4-5 cups of flour / ca 10-12 dl mjöl

Filling/Fyllning :

8.8 ounces of butter/ ca 250 g smör

cinnamon / kanel

about 3 tablespoons of sugar / ca 3 msk strösocker

Garnering/ Garnish:

1 whisked egg / 1 uppvispat ägg

Pärlsocker / Pearl sugar

1. Crumble the yeast in a big bowl, heat the milk so it’s body temperatured, pour the milk over the yeast and stir until the yeast and milk is one/ .Smula jästen i en stor bunke, värm mjölken så att den är fingervarm (ca 37 grader), häll mjölken över jästen och rör om tills jästen har lösts upp.

2. Add butter, sugar, salt and cardamom. Add some of the flour (about 1.5 cups), make sure the flour is airy and not compact. Start to work the flour into the dough( i used a wodden fork ). Add more flour, a little at a time. It’s enough when the dough starts to loosen from the edges of the bowl /.Lägg i smör, socker, salt och kardemumma. Lägg i lite av mjölet (ca 5 dl), se till att mjölet är fluffigt och inte ihop packat. Börja bearbeta degen med en trägaffel, tillsätt mer mjöl, lite åt gången. Det räcker när degen börjat låssa från kanterna.

3. Cover with a kitchen towel. Let stand for 30 min./ Lägg över en kökshanduk och låt jäsa i 30 min.

4. Heat the oven to 480 degrees Fahrenheit. Tuck the dough out (split it in 2) and put the filling on. You can mix the butter with the vanilla sugar. Cover the thin dough. Cover with a lot of cinnamon, and then a little sugar. Roll from one side to another, and cut or braid.                                                                        /                                                                                                                                                                   Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen (dela den i två) och bred på fyllningen. Du kan blanda vaniljsockret med smöret. Täck den tunna utkavlade degen. Strö på rikligt med kanel, och sen lite socker. Rulla ihop och klipp eller skär./

5. Cover the buns and let stand for 30 min, covered. Whisk the egg, brush the buns and add pearl sugar on top. / Låt jäsa i 30 min till, täckta med en kökshandduk. Vispa upp ett ägg, pensla bullarna och strö på pärlsocker.  

6.. Bake until they get a little color. About 7 min. / Låt stå i ugnen tills de fått lite färg, ca 7 min

 7. ENJOY! / NJUT!

Advertisements

One thought on “Swedish cinnamon buns / Kanelbullar

  1. Pingback: Swedish Dime / Femöring | RecipeReminiscing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s